Na de herdenking van de Landing van de Prins op 30 november 2013 werd in de (sociale) media heel positief gereageerd op de (eenmalige) terugkomst van de klederdracht in het straatbeeld. De wens van deelnemers aan de Landing en het publiek was om de (zelfgemaakte) dracht vaker te dragen en niet te wachten tot de volgende viering over 25 jaar. De viering leidde tot verbroedering en saamhorigheid: (oud)Scheveningers waren weer trots op hun dorp en hun afkomst, men stroomde massaal toe op de Landing. Naar aanleiding van alle reacties op Facebook is er spontaan een werkgroep ontstaan die is gaan onderzoeken in hoeverre deze wensen omgezet kunnen worden in een jaarlijks terugkerend festival.

De werkgroep had voor ogen een feestelijk evenement organiseren waarin de geschiedenis en de klederdracht van Scheveningen op een aantrekkelijke manier tot leven worden gebracht. Tot de doelgroep behoren Scheveningers, oud-Scheveningers en iedereen die Scheveningen een warm hart toedraagt. Hieronder vallen ook toeristen en mensen die in de geschiedenis van Scheveningen zijn geïnteresseerd.

De eerste editie van het Historisch Festival Scheveningen werd een waar succes. Het bezoekersaantal was boven verwachting: ruim 16.000 mensen waren gedurende de dag binnen het festivalterrein te vinden. Ook de reacties van de bezoekers waren zeer positief. Daarom werd besloten om in 2016 wederom een historisch festival te organiseren. Deze tweede editie van het Historisch Festival Scheveningen vond plaats op 20 augustus 2016 in het historisch hart van Scheveningen. Het werd wederom een doorslaand succes met ongeveer 20.000 bezoekers!

Om verzadiging te voorkomen is besloten om na de editie van 2016 het festival om het jaar te organiseren. Op 18 augustus 2018, in het jaar van de viering van ‘200 jaar Badplaats’, vond de derde editie plaats. In verband met het themajaar ‘200 jaar Badplaats’ werd de boulevard bij het festivalterrein betrokken en werd een historisch strand nagebootst met echte (strand)ezeltjes. De editie van 2018 trok zo’n 15.000 bezoekers.